В България се търсят все по-големи апартаменти

Share

Експертите отчитат повишено търсене на жилища от страна на българи, живеещи в чужбина

Тенденцията на пазара на жилищни имоти в България е към търсене на по-големи апартаменти, стана ясно по време на бизнес закуска „Пазарът на недвижими имоти във Варна и региона“ в морската столица. Инициативата, подета от Imoti.net, събра водещи компании за недвижими имоти, които дискутираха основните тенденции на пазара.

Статистически България е страна, в която се купуват имоти с по-малка квадратура, но това се променя, стана ясно по време на дискусията. Хората започват да продават по-малките си стари жилища и да купуват по-големи и по-качествени имоти.

И ако до 2015 г. предпочитанията са били към готови завършени жилища до ключ, основно от страна на чуждестранни купувачи, в момента българите търсят основно жилища по БДС, като изискванията им са завишени и най-търсени са тристайните и четиристайните жилища.

Засилен интерес на пазара има и към парцели с площ около 1000 кв. м. В София се наблюдава и ръст на продажбите на имоти на зелено, докато във Варна все още няма такава тенденция.

На фона на ръст при сделките с имоти с цел отдаване под наем, във Варна се наблюдава сериозен спад на цените на наемите. В момента 2-стаен апартамент среден клас се отдава на цени от 450-500 лв., а 3-стаен – 550-600 лв. За сравнение, през 2015 г. наемите за същите жилища са били 600-650 лв. за 2-стаен и 800-850 лв. за 3-стаен апартамент.

Експертите отчитат и повишено търсене от страна на българи, живеещи в чужбина, които имат интерес към закупуване на жилище в България. И ако до средата на 2016 г. разлика в цените на имотите във Варна и София почти не съществуваше, в момента се забелязва рязка промяна и Варна се явява на второ място след София със сериозно изоставане в ръста на цените, посочва Агенция „Черно море“.

В момента няма голям интерес от страна на чужди инвеститори в български имоти, основното търсене е от страна на българи, като 50% от тях използват за целта банкови кредити. Що се отнася до руските граждани, те винаги ще бъдат на българския пазар, според експертите, макар и не с този обем, който е бил в миналото.

Според експертите цените на имотите в България устойчиво растат нагоре, като в София търсенето е значително по-голямо, отколкото в останалата част на страната.

Основните купувачи са в трудоспособна възраст между 27 и 55 години. Голям е делът на купувачи, които за първи път се сдобиват с жилище. Това обикновено са млади хора с по-високи доходи, които ползват банково финансиране. Ниските лихви по кредити и депозити в момента стимулират хората да инвестират в недвижими имоти. 25% от купувачите, закупуват имот с цел инвестиция.

Симптоми за „балон“ според представителите на бранша няма.

Обемът на ново строителство, което се наблюдава в момента, е едва около 40% на онзи обем, който е бил в края на 2008 г. Освен това, повечето хора, които купуват в момента имоти, са български граждани, които ги купуват с цел да живеят в тях. Растежът се възприема като устойчив, без резки промени на цени и обеми в продажбите.

Регулация на имотния пазар в България засега няма, стана ясно по време на дискусията. Има обаче все повече фирми на пазара на недвижими имоти, които предоставят качествено обслужване, а клиентът е най-важният регулатор и сам изхвърля некоректните от пазара.

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Via Celere, Harmony Suites, Софконсулт и BLD.По статията работи: Екип на Investor.bg Източник: Investor.bg

Категории