Регулацията на брокерите на имоти отново излиза на дневен ред

Share

Браншът е твърдо решен да успее да въведе правила за работа

С възхода на жилищния пазар у нас темата за регулацията отново излиза на преден план. След като не успя в продължение на няколко години да прокара закон за дейността на брокерите на имоти, браншът този път е твърдо решен да успее да въведе правила, та дори и със собствени сили.

Снимка: Pixabay

Агенциите за имоти са категорични, че въвеждането на регистрационни и лицензионни режими може би няма напълно да спре некоректните посредници на пазара. Затова и професионалните сдружения от бранша отделят все повече внимание и време в обучения и на брокери, и на потребителите на техните услуги, на налагане на етични правила на работа, които са заложени и във функциониращия стандарт за брокерската дейност, както и на писмени договори с клиентите.

Това стана ясно на бизнес закуска, организирана от онлайн портала Imoti.net, която е част от инициативата на сайта за годишни награди и отличаване на най-добрите и коректни агенции и брокери.

Браншът все пак смята, че въвеждането на твърди санкции за различните некоректни практики – например публикуването на фалшиви обяви, ще ограничи измамите. Георги Павлов от „Адрес Недвижими имоти” обаче подчерта, че държавните органи поне засега са абдикирали от защитата на потребителите, попаднали на некоректен брокер.

Регулацията в ЕС и у нас

В 18 държави от Европейския съюз (ЕС) действа регулация на пазара на имоти, като в Чехия законодателството е ново и е въведено отскоро, коментира председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти” Ирена Перфанова. Това представлява 56% от държавите в Съюза.

В други 4 държави от блока няма конкретно законодателство за брокерите на имоти, но действа регистрационен режим. Всеки, който иска да упражнява тази професия, трябва да получи свидетелство за това от държавен орган.

В останалите държави, с изключение на Великобритания, където пазарът се ръководи на принципа на саморегулацията, няма законодателство и изисквания към упражняващите професия брокер.

“Дълги години смятахме, че браншът може да се саморегулира като създадем етични правила, но се оказа, че на нашия пазар, ако няма регламент, който да е наложен със закон, това е много трудно” – каза Максимова. По думите ѝ подобна е и ситуацията в Русия, където пазарът е със значително повече традиции, отколкото в България

Перфанова коментира, че регулацията не е панацея. Законодателството може да определи кой да влезе и излезе от пазара, каква квалификация трябва да има и как да се обучава, да въведе повече прозрачност чрез професионален регистър и сигурност чрез застраховка професионална отговорност.

Регулацията обаче не може да реши проблемите с неспазването на етичните норми, фирмената политика на агенциите за имоти, както и да гарантира успешен бизнес, посочи тя.

Кой брокер е добър

Мариан Гяурски от агенцията Примо+ посочи, че потребителите трябва да внимават за някои знаци, с които могат да отсеят дали даден брокер работи професионално. Един от белезите е сключването на писмен договор, в който да са описани всички права и задължения на страните, дължимите комисиони, ангажименти и т.н.

Дискусията е част от проекта Годишни награди на imoti.net 2016”.

Източник: imoti.net


Още по темата може да чуете и в интервюто на борсовият репортер на Investor.bg Веселина Василева с инж. Г. Максимова – управител на Софконсулт, мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева, председателя на УС на Националното Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ) Ирена Перфанова и др., за необходимостта от спешна регулация на пазара на недвижими имоти в България. Към видео >>

Категории