БНБ махна СОФИБОР, ще се вдигнат ли лихвите?

Share

Българската народна банка спря да котира лихвеният индекс СОФИБОР на 1 юли. Той се използваше за изчисляване на лихвените проценти на много от кредитите, отпускани от банките в България.

Източник: БГНЕС

Индексът отразява котировките, при които банките си разменят левова ликвидност. Ето защо се ползваше като база за лихвите по левовите кредити. Стойността на СОФИБОР за май беше минус 0,12% при основен лихвен процент на БНБ от 0% заради свръхликвидността в банковата система.

Сега всяка банка ще реши как да замени индекса в методологията си за изчисляване на лихвените проценти.

„Аз не мисля, че някой е манипулирал този индекс. Въпросът е, че в един момент БНБ каза: „и ние искаме да следваме световните тенденции”, коментира пред телевизия „Европа” изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян.

„Различни бази ще се използват”, поясни банкерът за това какви ще са действията на кредитните институции след отпадането на индекса. „Законът забранява да се използва тази случка, за да се вдигат цени”, подчерта Хампарцумян.

„По принцип тези индекси (Юрибор, Либор и т.н.) са много по-маловажни спрямо крайната цена, отколкото общата икономическа обстановка в страната и конкуренцията между различните банки и небанкови институции, които дават кредити”, смята Хампарцумян. „В крайна сметка конкуренцията е много по-силен фактор”.

„Въобще трендът е тези индекси да спрат да се използват”, посочи Хампарцумян и поясни, че вместо това ще се прилагат други бази при изчисляване на лихвите по кредитите, като например осреднените цени на депозитите.

Всяка банка сега ще трябва да обяснява на клиентите как формира лихвите по заемите.

„Това означава, че ще се появи голяма ниша за кредитни консултанти”, смята Левон Хампарцумян.

„Днес кредитът е много по-евтин, отколкото преди 2008-2009 г.”, отчете банкерът. Той даде пример с негов познат в Швейцария, който дори е получавал по 250 швейцарски франка от отрицателна лихва по ипотечен кредит.

Левон Хампарцумян обаче прогнозира, че епохата на „исторически най-ниските лихвени нива” скоро ще свърши, тъй като с „растежа на икономиката и инфлацията, която се вижда на хоризонта, лихвите ще тръгнат нагоре”.

Последните данни на БНБ показват, че годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през май 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. нараства с 0,67 процентни пункта до 10,09%, а по кредитите за потребление в евро спада с 0,68 пр.п. до 5,12%.

ГПР на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо май 2017 г. с 0,58 пр.п. до 3,82%, а по жилищните кредити в евро – с 0,71 пр.п. до 4,03%.

Източник: Vesti.bg

Категории