Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Share

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокери на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването, организирана от imoti.net.

Според шефката на „Софконсулт” Галиnа Максимова трябва да се въведе законов текст, който да подлага на обществено допитване стоителството на нови сгради, надвишаващи 40-50 метра. „Причината е, че трафикът, който привличат такива сгради, създава затруднения на живеещите наблизо и това директно сваля цените на жилищата им”, каза тя.

Шефът на Националната асоциация на стоителните предприемачи Георги Шопов заяви, че самите предприемачи не лобират за свъхвисоки сгради. За тя било по-изгодно да стоят ниски, защото жилищата там били далеч по-продаваеми.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че според приетия от парламента Закон за утройството и застрояването на Столичната община се предвижда определена височина на сградите в отделните райони на столицата: 50 метра в центъра, со 75 метра в рамките ба околовръстния път и 15 метра извън него. Той припомни, че според изработващата се в момента нова визия на столицата местата на свръхвисоките сгради ще се ограничат до определени терени, а визията ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Здравков каза още, че проблемът на столицата е твърде високата концентрация на хора и инвестиции. До 2050г. една трета от населението на България ще живее в София, каза той.

Предприемачите се обявиха още за въвеждане на задължителни застраховки на хората, които купуват жилище „на зелено”. Това щяло да даде повече сигурност, а и да отсее нечестните играчи от стоителния пазар.

Източник : в. “24 часа”

Категории