Oткрита дискусия “Етиката-мостът между нас”

Share

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.

 Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“.

Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”.

На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от страната, строители, инвеститори и представители на Пощенска банка АД.

            Дискусията се проведе в два основни панела:

 • Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти
 • Добри практики при откриване и споделяне на оферти. Култура на съвместна работа

Кратко откриване направи председателят на КПЕ към НСНИ Галина Максимова, която благодари на пловдивската структура на НСНИ за отличната организация и на Габриела Иванова – председател на РС на НСНИ – Пловдив.

Основната тема на срещата “Етика и стандарти в работата на брокерите на недвижими имоти” беше разделена на няколко подтеми.

Модератор на първи панел беше Александър Бочев – председател  на Национално Сдружение Недвижими имоти.

 • Галина Максимова, в качеството си на председател на Комисията по професионална етика, представи стандарти за изчисляване на застроена площ в годините. Вниманието беше насочено към Наредбите за определяне площта на жилищата от 1938 г. до момента, как е изчислявана застроената площ на имотите в годините и каква е разликата със сега действащата наредба и как е правилно да описваме площта на имотите в рекламата. Максимова сподели, че ако не се спазват тези стандарти, това води до значително разминаване в квадратурите на жилищата, построени през годините и объркване при формиране и сравняване на цените на имотите.
 • Десислава Зехирева – член на Комисията по професионална етика запозна аудиторията с проблемите във връзка с лошите практики относно публикуването на фалшиви обяви – обяви с невярно съдържание, с подвеждащи снимки или оферти за продажба, вече продадени и същите обявени за под наем, както и в кои части и практически стандарти на Етичния кодекс противоречат. Засегна важен въпрос относно необходимостта от цитиранаето на членове и практически стандарти от Етичния професионален кодекс при подаване на жалби в КПЕ.
 • Марияна Стаменова – също член на Етичната комисия разясни въпроси относно Етиката в маркетинга на недвижими имоти – значението за поддържането на доверието и изграждането на положителна репутация, както за агентите по недвижими имоти, така и за бранша като цяло. Сподели с аудиторията нелоялните практики в рекламата на недвижими имоти и как могат сериозно да навредят на репутацията на бизнеса и да подкопаят доверието между брокерите/агентите по недвижими имоти в съвместния им бизнес с други колеги, така и с обслужваните клиенти – продавачи/купувачи и наематели/наемодатели. Тя обърна внимание на резултата от некомпетентност и по какъв начин незнанието на брокера може да доведе до несъзнателно неетично подвеждане на клиента.
 • Юлия Хвърчилкова – член на Комисията по професионална етика обясни на присъстващите какво влияние има на пазара наличието на обяви тип „само за частни лица“, какви са причините за това и при какви условия етичният професионален кодекс допуска обяви „само за частни лица“.
 • Пепи Георгиева – също член на КПЕ направи кратка презентация във връзка с процедурата при подаване на сигнал/жалба към Комисията по професионална етика.

Непосредствено преди началото на втори панел представителите на Пощенска банка АД – Даниела Иванова и Венелин Димитров направиха анализ на пазара на недвижими имоти, разгледани бяха тенденции на пазара на новото стоителство в гр. Пловдив. Споделиха с аудиторията особености на ипотечното кредитиране, както перспективите пред ипотечния пазар. Темата предизвика интерес и допълнителна дискусия между присъстващите.

Вторият панел на тема „Добри практики при откриване и споделяне на оферти. Култура на съвместна работа” беше открит от Габриела Иванова –  председател на РС на НСНИ – Пловдив.

 • Анна Димитрова – собственик на агенция „Омега” изясни кои са най-често срещаните конфликтни точки на колегите при работа с инвеститори, до колко е важна професионалната грамотност при работа с колеги. Обясни на аудиторията до колко е водеща ролята на договорите с изключителни права при работа с инвеститори и какъв срок трябва да имат този тип договори.
 • Николай Колев – управител и съдружник в Макс Строй Груп Колко сподели опита си като инвеститор и причината да създаде своя агенция за недвижими имоти. Интересно за публиката беше начинът му на работа с колеги и създадените вътрешни правила за сътрудничество с други агенции.
 • инж. Андон Димитров – собственик на Астра Билдинг и представител на Билд НЕТ изказа своята гледна точка относно работата с агенции за недвижими имоти и каква е причината той като инвеститор да не желае да работи с агенции и да допуска само отбрани от тях. Той отбеляза и някои критерии, на които трябва да отговарят агенциите, за да бъдат лоялни партньори на инвеститора.
 • Весела Иванова – брокер в RE/MAX Advantage сподели с публиката добрата практика на Агенция Ремакс при работа с инвеститори и какъв е подходът в международен аспект. Иванова направи разяснения относно вътрешната политика при оферти с изключителни права и дали е необходим определен период за „отваряне“ на оферта към колеги.

Проведената среща беше ползотворна за участниците и е предпоставка засегнатите теми да се развият в следваща дискусия предвид интереса, който предизвикаха.

Съвсем скоро Комисията по професионална етика ще обяви поредната среща по темите, която ще се състои в град Варна.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Категории